Article Detail

Türk Mutfağının En Garip İsme Sahip Lezzetleri

27.01.2021 | 10:27

Türk mutfağı dedik mi akan sular durur. A’dan Z’ye her bir lezzeti için sofraya adeta depar atarız. Hazırlanması ayrı seremoni, yemesi apayrı bir şölen. Ama bazı lezzetler var ki her şeyden önce isimleriyle dikkat çekiyor. Duyanı gülümseten, sayısız espriye konuk olan, asla başka bir dile tercüme edemeyeceğimiz isimler taşıyorlar. Kimi yöresel deyişlerden kimi çıkış hikâyesinden kimi de malzemesinden bu adı alıyor. Neler var neler, birkaçına birlikte bakalım mı?

Kurşun Geçmez Köftesi

Öyle bir lezzet ki, kurşun bile işlemiyor. Anadolu’nun pek çok yerinde yapılan ancak adı Malatya ile anılan bu yemek için bulgur ve et yoğruluyor, gerçekten de bir hayli sıkı ve tadına doyulmaz köfteler yapılıyor. Genelde haşlanarak, bazen de kızartılarak tüketiliyor. Bulgur ve etin birleşiminden içli köfte, fellah köftesi gibi nice lezzetler yaratan Türk kültüründe yerini adıyla bile hak ediyor.

Pırtımpırt

Egeliler zeytinyağlı yapar da orta Anadolulular durur mu? Kayseri’nin asma yaprağı yemeği de böyle oluyor. Develi ilçesine ait olduğu söylenen bu yemek haşlanmış asma yaprağı, nohut, et, salça ve buğdayla yapılıyor. Yapılışı sırasında asma yaprakları parçalandığı (pırtıldığı) için bu adı aldığı sanılıyor. Yörede Kirtimburt olarak da biliniyor. Ayrıca bu yemeği bilmeyen üzülür. Nitekim bir bilgi yarışmasında sorulmuş ve yarışmacının elenmesine neden olmuştu.

Otur Fatma

Kocaeli yöresine ait olan bu tatlı çok hızlı piştiği için ‘Nazlı’ diye de anılıyor. Yapması ve hemen yemeye hazır olması nedeniyle kim bilir biri bir gün “Sen otur Fatma ben iki dakika hallederim” mi dedi bilinmez ama bu tarif gerçekten kolay. Mısır unu, yumurta, yoğurt, limon, şeker ve karbonattan hazırlanan hamur, kalıba dökülüp fırına veriliyor ve dakikalar için çayın yanına hazır oluyor.

Derdimi Alan

Yemek ve motivasyon ilişkisini herkes bilir değil mi? Isparta’ya ait bu tatlıyı yediğinizde de ne dert kalıyor ne tasa! Bölgede çok sevilen ve şıp diye hazırlanan bu tatlı için önce kızarmış tereyağına pekmez karıştırılıyor ardından üzerine yufka parçaları konuluyor. İstenirse ceviz, badem ya da fındık gibi kuruyemişler de ekleniyor.



Analı Kızlı

Türk mutfağının kadınlarla bir alıp veremediği var malumumuz. İş yemeklere isim vermeye geldi mi biraz nahoş çağrışımlar yapmasına nedense engel olunamıyor. Ama bu yemek onların biraz dışında kalıyor. Adana yöresine ait olan bu çorba; bulgur, nohut, irmik, kıyma ve et ile yapılıyor. İçi kıymalı harçla doldurulan büyük köftelere anne, daha küçük köftelere ve nohutlara ise kız denmesinden adını alıyor.


Cicipapa

Çocuklara yemek sevdirmek için 40 takla attığımızın bir kanıtı işte! Trakya’ya özgü bu tarif de çocuklara yumurta yedirebilmek için bu tatlı adı almış. Bayat ekmekleri değerlendirmek için yapılan papara yemeğine cici sıfatı eklenmiş, ‘cici papara’ kelimesi de zamanla cicipapa olarak kısaltılmış. Üstüne reçel veya bal dökülerek servis edilen yumurtalı kızarmış ekmek olan cicipapa, kahvaltıların, çay saatlerinin hatta gece atıştırmalıklarının gözdesi olmaya aday.


Sakala Çarpan

Bazı yemekler sakallı ve bıyıklı erkeklerin korkulu rüyası olabiliyor. İşte bu çorba da onlardan biri. Anadolu’nun farklı yerlerinde çeşitli isimlerle anılsa da Afyonlular, yerken sakala dikkat etmek gerektiğini vurgulamak için bu ismi tercih etmişler. Yeşil mercimek, erişte, soğan ve tercihe göre et suyuyla yapılan bu çorba, isminin yanı sıra besleyici özellikleriyle de ön plana çıkıyor.



Şevketi Bostan

Tamam, İzmirliler her şeyi farklı telaffuz ediyor olabilir ama bu yemeği böyle kitaplara geçirmek şart. Meşhur Ege otlarından biri olan şevketi bostanın yemeği tek başına bol zeytinyağıyla yapılabildiği gibi, deniz ürünleriyle ve kuzu etiyle de tüketiliyor. Dikenli bir bitki olan şevketi bostanın bu kısımları ayıklanıyor, kökleri ve yapraklarının bir kısmı kullanılıyor. Adı ise Osmanlıcadan geliyor ve bahçenin dikeni anlamına geliyor. Ayrıca bostanotu, şevketotu, mübarekdikeni, akkız olarak da biliniyor.




Bonus: Bici Bici

Adıyla da tadıyla da ilginç olan bu tatlıyı anmayalım mı? Güneşe kurşun sıkmasıyla bilinen Adanalılar, ancak bu tatlı sayesinde o kavurucu sıcaklarla baş ediyor. Ünü o kadar yaygın ki Akdeniz sahilleri boyunca seyyar satıcılarda bile görmek mümkün. Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşuyor.  Aslında su ve nişasta kaynatılarak yapılan ve tatlının katı kısmını oluşturan muhallebi karışımına bici deniliyor.

Peki tüm bunlar acıktırmadı mı? Gel sen, adını sanını şeklini şemailini bildiğin lezzetten şaşma. Türk mutfağından çıkma lezzetleriyle hem göze hem mideye hitap eden bir pizza söyle Domino’s’tan, artık kim neye ne isim vermiş onu yerken düşün! Afiyet olsun…

Aldıkları Madalyalarla Sevindiren Milli Sporcularımız

Aldıkları Madalyalarla Sevindiren Milli Sporcularımız

Yolu Fast Food Restoranlarından Geçmiş Ünlüler

Yolu Fast Food Restoranlarından Geçmiş Ünlüler